2012/09/15

A szentivánéji álom


„A tudomány csarnokában sose találsz tündért. Hogy miért? Mert a tudomány nem akar mást, mint elméleteket bizonyítani, és megérteni a világmindenséget. A tudomány mindent takaros, logikus, könnyen magyarázható csomagokba pakol. A tündérek varázsosak, szeszélyesek, illogikusak, megmagyarázhatatlanok. A tudomány nem tudja bizonyítani a tündérek létét, következésképpen persze mi nem létezünk. Ez a fajta hitetlenség végzetes a tündérekre nézve.”

Meghan Chase-re titkokkal teli sors vár - olyan, amit még kigondolni sem tudott volna.
Valami furcsa mindig volt Meghan életében; már hatéves kora óta, amikor édesapja eltűnt a szemel elől. Az iskolában sem tudott teljesen beilleszkedni… és otthon sem.
Amikor egy gyanús idegen kezdi távolról figyelni, és tréfakedvelő legjobb barátja egyszeriben a védelmezőjévé válik, Meghan érzi, hogy minden meg fog változni, amit csak ismer.
De a valóságot álmában sem tudta volna elképzelni - hogy ő egy mesebeli Tündérkirály lánya, és egyben tehetetlen báb egy öldöklő háborúban. De idővel kiderül, mire hajlandó azért, hogy megmentsen valakit, akit szeret, vagy hogy útját állja egy rejtelmes gonosznak, akivel egyetlen tündér sem mer szembenézni…

Julie Kagawa: The Iron King - A vaskirály

Szerintem amióta a Könyvmolyképző hirdeti, hogy megjelentetik, azóta mindenki érdeklődéssel várta érkezését. Idén, a könyvhéten került sor az első kötet megjelenésére. Hol is kezdjem…
Olvastam már hasonló világban és hasonló mondakörrel foglalkozó regényeket. Itt említenem meg Laurell K. 
Hamilton Merry Gentry sorozatát, melyben szintén a sidhe-k kapnak főszerepet. Azonban mindenkiben más elképzelés él róluk. Kinézetük és birodalmuk hasonló minden történetben, azonban Kagawa a Szentivánéji álomban megjelenő alakokat képzelte Sohaföldre. Megjelenik Oberon és Titánia, meg természetesen Puck is, aki minden lében két kanál. :) Más néven Robin pajtás, aki Megan Chase (főszereplőnk) védelmezője, gyerek korától fogva. Aki már otthonosan mozog a Merry Gentry világban, annak így írom le a két udvart: a Seeli udvar – a regényben a Nyár Udvar királya Oberon, aki Megan édesapja. Mint kiderül, Oberon ugyanolyan léha személyiség, mint Zeusz, aki minden nőt, aki megtetszik neki, megszerez. Így esett ez Megan édesanyjával is. Az Unseeli udvar – a Tél Udvar királynője Mab királynő. Tetszik ez az elképzelés. Oberonnak és Titániának nincsen gyermekük, míg Mab királynőnek három fia van. Közülük való Ash is, aki még fontos szerepet kap, de ne rohanjunk ennyire előre.
Megan egy luisiananai kisvárosban éldegél, egy farmon. Édesanyja újraházasodott. Luke, mostohaapja általában nem veszi észre Meg jelenlétét (később ezt megmagyarázzák) és ott van a pár közös gyermeke, a négyéves Ethan. Ethan nagyon szimpatikus karakter. Koraérett és előrehaladott gondolkodású. Amikor jelen van a könyv lapjain, egyszerűen nem egy négyéves ugrik be… Mindegy. Ethant elrabolják Megan tizenhatodik születésnapján. Ez készteti Megant arra az elhatározásra, hogy utána menjen Sohaföldre. És itt kezdődnek a kalandok. 
Találkozik Ash herceggel, aki megdobogtatja a szívét, de idegsége miatt Meg sose tudhatja, mit gondol. Fél is tőle, de vonzódik is hozzá. Igazi „rosszfiú” effektus, nemde? :) Nagyon megtetszett ez a karakter is. Inkább úgy mondom, minden nagyon tetszik a regényben. Titkok vannak, melyek fölött nem siklik el az írónő, hanem időben megmagyarázza. Ilyen egy jó könyv. Igaz, hogy főhősünk 16 éves, és már nem az én korosztályom, de akkor is magával ragadott a hullámzás és a lüktetés! Mert így írhatnám le a könyvet.
Már megszereztem a folytatásokat angolul és magamat ismerve a nyáron el is olvasom őket. :) A kíváncsiság nagy úr.
Egyébként a folytatás novemberben várható magyar nyelven. Olvassátok el, nem fog csalódást okozni!!
Jajj, majd elfelejtettem a számomra egyik legkedvesebb karaktert! Puckot :) Vidám, gondtalan, mégis helyén az esze és ölni is képes lenne Meganért! No meg ott az a furcsa néma konfliktus közte és Ash herceg között, ami majd magyarázatra kerül, de Megan emiatt folyamatosan pártoskodásra van kényszerítve. Punkt.
sidhe=ír és skót mitológiában a tündéreknek megfelelő lények

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése