2012/09/15

Túl az Óperencián...


Völgyeföldén zavaros, vad idők járnak. A fiatal Nash király kapaszkodik a trónjába, miközben a lázadó főurak északon és délen is sereget toboroznak, hogy letaszítsák róla. Az erdő és hegyek tele vannak kémekkel, nyüzsögnek a tolvajok és mindenféle törvényen kívüliek. Itt él Zsarát, aki vad, ellenállhatatlan megjelenésével, a lángnyelvek minden árnyalatában pompázó színű hajával az ember-szörnyek utolsó élő képviselője. Egyszerre gyűlölt és imádott személy ő, akinek különleges képessége, hogy befolyásolni tudja a környezetében lévők elméjét. De Zsarát nem akar visszaélni e hatalmával, nem akarja ártatlan emberek titkait ellopni. Különösen, hogy neki magának is oly sok féltett titka van. Csakhogy feltűnik Brigan herceg, aki azért jött, hogy Zsarátot a Királyi Városba vigye. Az udvarnak ugyanis szüksége van Zsarát segítségére, hogy leleplezze a király ellen szőtt összeesküvést.

Kristin Cashore: Fire - Zsarát

Már nagyon vártam a Garabonc folytatását. Annyira sikeresen elmélyedtem a világában, hogy csalódottan vettem tudomásul, a második kötet megjelenését folyamatosan tologatták. De nem baj, mert elérkezett az idő, most, amikor végre a kezembe vehettem. Nem akartam elsietni a dolgot, de annyira magával ragadtak az események, hogy két nap után már meg is kellett válnom a történettől… És mi maradt utána? A szokásos űr… Ez van, amikor annyira szeretnél ott lenni, velük lenni, részese lenni, hogy utána kénytelen vagy belátni, ez mind csak “mese habbal”. És akkor jön az űr, a szorongás, a furcsa érzések, a “nem találom a helyemet” és a többi. 
A történet: Zsarát különleges lány. Haja a tűz árnyalataiban játszik, külsejével mindenkit megbabonáz, elméjével uralkodhat az embereken. Tulajdonságait édesapjától örökülte, bár szíve szerint mindent eldobna magától, hogy normális lehessen. Öröksége miatt kénytelen kendővel takarni haját, mert amint kilép az ajtón, mindenki megbámulja, a “szörny”állatokat pedig vonzza magához. Van néhány régi barátja, akik ellent tudnak állni nekik, mivel elméjüket erősen védik. Ők azok, akikre Zsarát mindenben számíthat. Azonban arra nem gondolt, hogy a király segítséggel fordul hozzá, és magához hívatja. Ekkor kezdődnek a lány kalandjai. Ktágul számára a világ, új embereket ismer meg, s a gyerekkori szerelmet is felváltja egy másik, mélyebb érzés, amit eleinte észre sem vesz. 
Nagyon szívemhez nőtt Zsarát karaktere. Talán még jobban, mint az első könyv nőalakja. Talpraesett, zenekedvelő, imádja Kicsit, a lovát (gigantikus piros pont!). Olyan mély érzések rejlenek benne, amiktől sokan túlcsordulnának, s olyan titkokat őriz, melyektől mások, talán mondhatjuk, megbolondulnának. Lényeg a lényegben: fantasztikus világba kalauzol el minket Cashore úrnő! Egy olyan színes forgatagba találjuk magunkat, ami minden szívet meghódítana. Igaz nem tetszett, de életszerű volt az a bizonyos apró negatívum Zsarát életében (aki olvasta, az úgyis rájön ennyiből, aki nem, az meg olvassa el!). Brigan herceg is nagyon szimpatikus volt. Bátorsága, elméssége kikerekítette a történetet. Nem maradtak elvarratlan szálak sem, ami még egy plusz pont! 
Amit meg érdemes tudni! A regény nem a Garabonc folytatása, inkáb annak előzménye. Választ kaphatunk az ott megjelenő egyik karakter történetére, viselkedésére. Örültem, hogy elolvashattam. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése