2012/09/15

A szépség minden fegyvernél pusztítóbb...


A regényben a parasztszülőktől származó Georges Du Roy, a gyarmatosító hadsereg volt őrmestere bámulatos karrierjének, s ezzel párosuló erkölcsi gátlástalanságának történetét olvashatjuk. A harmadik francia hadsereg első évtizedének polgári társadalma korrupciójával, kíméletlen gyarmatosításával, gazdasági manővereivel maga segíti hatalomra, támogatja “dicső” pályafutását. Tennivalója világos: aki nem akar elsüllyedni, nyomorult senki marad, vitesse magát az árral.

Guy de Maupassant: A szépfiú

Első ismerkedésem Maupassant-tal… És sikeresnek nevezném. Kedvelt íróim közé tartozik Balzac, s ez a könyv stílusra nagyon hasonló az ő munkáihoz. Fő okom, amiért elhatároztam, elolvasom ezt a regényt: nemsokára érkezik a hazánkban forgatott Bel Ami című film a mozikba. A klasszikus  irodalmat feldolgozó filmek megnézése előtt szeretem elolvasni az adott művet, hogy jobban odafigyelhessek a filmvásznon kibontakozó eseményekre és azok részleteire.
Maupassant ügyesen mozgatja a szálakat művében. Főszereplőnk Georges Duroy, aki leszerelt katonaként tér meg Párizsba és megpróbál elhelyezkedni. Munkát a vasútállomáson kap, ami nem túl kifizetődő: minden garast meg kell becsülnie, nehogy éhen halljon. Sétálgatás közben összefut régi társával, Forestier-rel, aki felajánlja neki segítségét. Munkát ad neki a Franci Élet nevű újságnál. Duroy szép lassan megismerkedik a társadalo felsőbb rétegeivel. Forestier feleségével, a ravasz és körmönfont Madeleine-nel; a szépséges, pajkos Marelle nével, valamint a főszerkesztő feleségével, Walters nével. Szép lassan, de biztosan indul el a férfi útja felfelé. Míg a regény végén csúcsosodik ki az egész, de ezt inkább nem mondanám el, mindenki olvassa el, ha kíváncsi Duroy agyafúrt, csábító jellemére és arra, hogyan képes valaki a semmiből majdhogynem mindent “varázsolni”.
Személy szerint nagyon tetszett a regény. Öröm volt végre valami olyasmit olvasni, ami visszarángat a reális világba, a mai fantasy dömping közepette. :) Ami persze nem rossz, mivel én is szeretek elvarázsolódni, néha túlságosan is… Csak ajánlani tudom mindenkinek!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése