2021/09/28

The Witch's Heart

The ending doesn’t matter. What matters is how we get there. To face what’s ahead with as much dignity as we can muster and make the most of the time we have left.


Genevieve Gornichec: The Witch's Heart

When ​a banished witch falls in love with the legendary trickster Loki, she risks the wrath of the gods in this moving, subversive debut novel that reimagines Norse mythology. Angrboda’s story begins where most witches' tales end: with a burning. A punishment from Odin for refusing to provide him with knowledge of the future, the fire leaves Angrboda injured and powerless, and she flees into the farthest reaches of a remote forest. There she is found by a man who reveals himself to be Loki, and her initial distrust of him transforms into a deep and abiding love. 
Their union produces three unusual children, each with a secret destiny, who Angrboda is keen to raise at the edge of the world, safely hidden from Odin’s all-seeing eye. But as Angrboda slowly recovers her prophetic powers, she learns that her blissful life—and possibly all of existence—is in danger. 
With help from the fierce huntress Skadi, with whom she shares a growing bond, Angrboda must choose whether she’ll accept the fate that she’s foreseen for her beloved family…or rise to remake their future. From the most ancient of tales this novel forges a story of love, loss, and hope for the modern age.

Szerencsémre most kezd felfelé ívelni az újramesélt mitológiák csillaga *álmodozó sóhaj*, amivel engem már most megvettek kilóra! :D Jó, nyilván ez is megszüli majd a saját Fifty shades történeteit, de - Odinnak hála - igényes, elgondolkoztató és kivételes regények is feltűnnek. Ezek közé sorolnám a The Witch's Heart-ot is, amely most az északi mitológiai egyik kevésbé ismert történetét igyekszik újramesélni, értelmezni és egy picit átformálni (ami nem baj!).

Olvasás közben jöttem rá, hogy mennyire felszínesen ismertettek meg minket az iskolapadban az északi mitológiával. Míg a görög és római Pantheon istenei majdnem mindenki számára ismertek, a skandináv vonalról főleg a Marvel képregények Thor karaktere miatt csurran-cseppen némi információ. 

Characters:

Fantasztikusan kidolgozott karaktereket kapunk! Angrboda egy, a folyóparton üldögélő, szívtelen (szó szerint), elveszett nőből alakul át/vissza azzá a Boszorkánnyá, aki kulcsszerepet játszik a Ragnarök eljövetele során. Loki a szokott szertelen, kissé komolytalan figurát hozta, hogy aztán ő is valamelyest elhatárolódjon a folytonos tetszeni vágyástól, s azzá az emberré válhasson, akire a gyermekei felnéznek. 

Mindenki a szívemhez nőtt! Gornichec nagyon ért a karakterek leírásához, és a fejlődésük bemutatása, éreztetése is megérdemli a dicséretet.

 10 pont

Atmosphere:

Csillagos ötös a hangulatra :D Úgy érzem, nem spoilerezek nagyot ezzel:

mikor kezdetét veszi a Ragnarök, olyan érzésem volt, mintha bensőmben morajlana a nyugtalan tenger, majd megtapasztalnám azt a fülsértő csendet, amely beköszönt. Ugyanakkor a fegyverek csattanását, a pusztító tűz pattogását és a sikolyokat is mind hallani véltem. Ezt nem sok regény képes elérni nálam! 

10 pont

Writing Style:

Szintén jár a tíz pont. Gornichec minden mondatának finoman szőtt gördülékenysége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy így el tudtam mélyedni a történetben. 

10 pont

Plot:

A cselekménnyel is meg voltam elégedve. Viszont fölöslegesnek éreztem a történet majdnem végén kialakuló szerelmi szálat. Egyszerűen nem éreztem indokoltnak... De ez már csak az én saram :)

8 pont

Intrigue:

Bármikor elmerülnék újra az északi mitológia világában. Talán most jobban megismerném Asgard-ot vagy Jotunheim más részeit. Ezen a téren tényleg hiányosnak érzem az ismereteimet... 

10 pont

Logic:

A regény végén az írónő címszavakban elmagyarázza az egyes neveket, helyszíneket. Itt eszmélünk rá arra is, milyen "karakterekből" formálta ki a saját Angrboda-ját. Olvasás során nem alakult ki bennem zavar vagy hiányérzet, sőt, így lehetett talán legszebben bemutatni ennek a hányattatott sorsú, ám szívében örökké tiszta nőnek a történetét.

10 pont

Enjoyment:

Nem is kérdés :D Szerelem, szerelem! <3 Ismét megtaláltam a hónap hősnőjét!

10 pont

Összesítve:

A végeredmény: 9,7, tehát csillag lett!

Minden mitológia kedvelőnek szeretettel ajánlom!!! No meg azoknak, akik szeretik az erős női karaktereket, nem irtóznak egy kis csetepatétól és nem ijednek meg pár könnycsepptől! Ajánlom, legyen kéznél a papírzsebkendős doboz!

Már mondani sem merem, hogy itt is reménykedjünk, hogy talál magának egy kedves, szerető magyar kiadót, aki gondját viseli, és belopja Angrboda történetét a magyar olvasók szívébe is! 

Mesésen szép történet pipa,

gyönyörű borító pipa,

erős jellemek és farkasok pipa!




Kép forrása: https://the-demonic-paradise.fandom.com/wiki/Angrbo%C3%B0a

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése