2010/04/08

A genetika nem játék!!!!


" - Hogy mondja?
- Az agya nincs a helyén."

Reykjavíki lakásán gyilkosság áldozata lesz egy idős férfi. Erlendur, a nyomozó különös üzenetet talál a holttesten, s egy fiók mélyéről előkerülő, elmosódott fotó is gyanús a számára. Erlendurnak nem sokat kell kutakodnia a halott férfi múltjában, hogy kiderüljön: negyven évvel ezelőtt valaki feljelentette nemi erőszakért. De van-e valami köze ennek a régi, nem bizonyított ügynek ahhoz, hogy betörték a koponyáját? Hiszen egy, az idős ember által esetleg tetten ért besurranó tolvaj is lehetett a gyilkos. Erlendurnek régi, fájó sebeket kell feltépnie a válaszért, miközben magánéletében is épp elég az elrendeznivaló.

Arnaldur Indridason: Vérvonal

Kedvenc szereplők: Elín, Sigurdur Óli, Eva Lind

Már több könyvet is olvastam a Skandináv krimik ciklusból, és mindegyikkel meg voltam elégedve. Csavaros, szórakoztató, és mégis csak közelebb áll hozzánk, mint Agatha Christie kora. Magától az írótól, Arnaldur-tól is olvastam már, a Távoli hangok-at. Emlékeim szerint, az is nagyon tetszett. A sztori hihető és elszomorító. Ugyanúgy, mint a Sikoly-ban.
Két nyomozás is folyamatban van a cselekményben. Első, a főszál: Holberg meggyilkolásáról, a másik pedig egy fiatal menyasszony váratlan eltűnéséről. Egyik történet végkifejlete sem mentes a fájdalomtól és az általam átélt borzalomtól. Újra és újra elgondolkozom, hogyan élhetnek emberek a Földön, akik képesek arra, hogy fizikai és egyben lelki fájdalmat is okozzanak kiszemelt áldozataiknak.
A harmadik szál főszereplője maga a nyomozó: Erlendur. Az ő élete sem olyan fényes, mint azt gondolnánk. Kiegyensúlyozatlan életet él, családjával hébe-hóba tartja csak a kapcsolatot, így "úgymond" csak a munkájának él.
Tény, hogy a regény olvastatja magát, izgalmas és még számomra is új dolgok derültek ki a nyomozásról, pedig egy ideig CSI-őrült voltam. :) Még az is felmerült bennem, hogy érdekes szakma lenne a kriminológia... De persze erről már lekéstem. :D Jogra akkor se mennék, ha fizetnének érte, így is lustasággal szenvedek, ott meg agyba-főbe kéne tanulnom magam.
Még csak annyit, hogy a könyvből film is készült (bizony-bizony) 2006ban, izlandi, német és dán koprodukcióban. Nem láttam, de lehet, hogy majd megnézem. Azonban tudom, csak csalódnék, mert olyan jó biztos nincs, mint a könyv!! :D
Na gyerekek, vége a dumának, tessék olvasni!!!!

2 megjegyzés:

  1. éppen maga a nyomozó nem kedvenc alak?
    aki jobban kedveli a sötét évszakokat, mint a rövid "nyarat"? :P

    VálaszTörlés
  2. nem tudom, Erlendur annyira nem vált kedvenccé a szememben... talán az önpusztító életmódja miatt :D

    VálaszTörlés