2009/07/11

Roma sub rosa vol. 5


" Néha kinyitjuk a szánkat, és a saját szüleinket halljuk megszólalni, s néha a gyerekeink szájából saját magunkat halljuk."

Gordianus hátat fordított Rómának, és a város minden mocskát maga mögött hagyva családjával új életet kezdett egy birtokon Etruriában. De az új élet idillje nem tart sokáig, ugyanis egykori ügyfele, a mostanra már komoly politikai karriert befutott Cicero egy szívességet kér tőle: lássa vendégül néhány napra ellenfelét, Catilinát. A nyomozó vonakodva ugyan és érthetetlenkedve, de végül igen mond. A titokzatos és hírhedt populista politikus, Catilina hamarosan meg is jelenik, és néhány beszélgetés után Gordianusban gyötrő kérdések ébrednek. Lehet, hogy Catilina nem is akarja megbuktatni a köztársaságot? Lehet, hogy Cicero a valódi összeesküvő? Ha igen, akkor Catilina miért buják, és miért szervezkedik? Gordianus nem akar belekeveredni az ügybe, de amikor egy fejnélküli holttestet talál a birtokán, kénytelen cselekedni. Hiszen olyan rejtéllyel áll szemben, amely nemcsak a köztársaságot sodorhatja végveszélybe, hanem a családját is.


Steven Saylor: Catilina rejtélye

Régebben olvastam a Római vért, a Végzet fegyverét és a Vesta-szüzek házát is Saylor ezen sorozatából. Valmint a Rómát, ami nagyon-nagyon tetszett!
Ezek után nagyon szívesen kezdtem neki, főleg a Kathy Lette könyv után. Gordianus most sem okozott csalódást. Szövevényes, izgalmas és ami a legfontosabb, történelmi. Igazi ínyenceknek való könyv. Valamint számomra olyan, mint egy Agatha Christie regény, mivel itt sem tudtam kideríteni, ki a gyilkos. Ez pedig egy újabb jó pont.
Gordianus leköltözött vidékre és próbál beleszokni az ottani életbe. Felesége, Bethesda még mindig zsörtölődik férje munkája miatt, kislánya, Diana legalább olyan okos és élelmes, mint az apja. Azonban, ami nagyon megtetszett, ahogy Meto fejlődését leírja a könyvben. A fiúból férfi lesz, mind szellemileg, mind testileg, s erre Gordianus is kénytelen rájönni. Eco, a nagyobbik fiú, továbbviszi a családi "foglalkozást": a "nyomozó ipart". Az első haláleset után az egész család összefog, hogy kiderítse, vajon ki tör az életükre.
Eközben megjelenik a színen Catilina, aki mindenkit elbűvöl temperamentumával, ravaszságával és csáberejével. Hogy őszinte legyek, én is nagyon örülnék, ha több Catilina rohangálna a Nagyvilágban. De a legjobban a találos kérdései tetszettek. Biztosan nem jöttem volna rá a legegyszerűbbre sem.
Gordianus kénytelen szállást adni ennek a férfinak, aki egyesek szerint hatalmas összeesküvésre készül. Mégis, Catilina képes kételyt ébreszteni a Nyomozóban.
A történet magával ragadó, izgalmas és nem utolsó sorban szórakoztató. Csak azt nem értem, miért nem tanítják Catilinát a történelem órákon. Érdekes személyiség, és sok mindent tehetett volna Rómáért, ha nem keveredik bele az összeesküvésbe. Én egy harmadik Gracchust látok benne, akit szintén eltöröltek a Föld színéről, mint a fívéreket, azért, mert jót akartak a népnek.
Hűen kirajzolódik előttünk, miért lett konfliktus Caesar és Cicero között, s hogyan éleződött ki az ellentét az optimaták ("legjobbak") és a populisták ("néppártiak") között.
Egy szó, mint száz, a könyv lenyűgözött, és eddig ezt tartom a legjobbnak a Roma sub rosa sorozatból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése