2021/05/28

The Carrow Haunt - klasszikus kísértetek

 Darcy Coates: The Carrow Haunt

Szeretek újra és újra visszatérni Darcy Coates-hez, mivel történetei kielégítik a klasszikus horror szerelmeseinek minden vágyát. :D Főképp a hagyományos kísértettörténetekre gondolok. Szerencsére az írónő igen termékeny, úgyhogy bőven van lehetőségem évi egy-két kötetre. 

Idén az első választás a The Carrow Haunt volt, amely akár egy horrorfilm színteréül is szolgálhatna. Adott egy elhagyatott, szigeten álló, ódon ház. Hírnevét egy olyan férfinak köszönheti, aki előszeretettel gyilkolászta a szállodájában megszálló vendégeket. Ezeknek a szellemeivel találkozhatnak időnként az idelátogatók. Remy, hősnőnk, ebben a házban idegenvezető, és hetente pár turistacsoportot terelget végig a házon, éjszaka. Szerencsésebb alkalmakon észlelhető néhány természetfeletti esemény (halk sírás, elsuhanó hölgy, enyveskezű pirosruhás kislány). Az egyik túra végén odalép hozzá egy ismeretlen (Mark), aki felkéri, legyen résztvevője egy tudományos vizsgálatnak. Két hétre beköltöznének a Carrow-házba, hogy megfigyeljék és dokumentálják az eseményeket. Remy igent mond, és ekkor veszi kezdetét az igazi borzongás (muhahaha). 

Naná, hogy elmaradhatatlan egy spiritiszta, Marjorie, aki a szeánszokat vezeti és kommunikál a szellemekkel. Különösképpen tetszett még az is, hogy Mark gondolta az egész tudományos megközelítésére, így került a képbe Taj, aki mindenféle műszer segítségével szeretné dokumentálni a történteket. Elsődleges cél, a szellemek átsegítése a túlvilágra és megtudni azt, miért ragadtak a házban. 

Hihetetlenül izgalmas volt, letehetetlen. Eddig talán a legjobb Coates könyv, amit olvastam. A történetnek van füle és farka, majdnem minden titokra fény derül. Aki egy borzongató nyári estére vágyik, no meg elsősorban egy jó történetre, annak szívből ajánlom ezt a kötetet (vagy Darcy bármelyik könyvét :D). Sajnos, magyarul még nem jelent meg, de hátha egyszer csak felfigyel egy kiadó rá. Amúgy pont ennek kapcsán gondolkoztam el azon, milyen kevés horror könyvet adnak ki a kiadók... Jó, nyilván Stephen King a kivétel, de a klasszikus, misztikus, "egyszerű" horrorok magyarul eléggé ritkán jelennek meg. De kitartást, hátha egyszer beindul a kereslet!

Horrorfanok, kötelező!

Akik valami hasonlóra vágynak, ajánlom: Daniel Kehlmann: El kellett volna menned

                                                              James Herbert: Sötét titkok háza

                                                              Somine St. James: The Sun Down Motel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése