2021/05/23

Kilenc idegen

 (…) az idegenek természetükből adódóan érdekesek. Éppen az idegenségük miatt, mert nem ismerjük őket. Amint megtudunk valakiről mindent, amit lehet, általában be is adjuk a válókeresetet.

Liane Moriarty: Kilenc idegen


Moriarty-tól már sok könyvet olvastam, és eddig mindegyik elvarázsolt. Amint meghallottam, hogy készül belőle a sorozat, egyből a kezembe kaptam a Kilenc idegent, mivel számítottam rá, hogy a korábban olvasottakhoz hasonlóan nem fog csalódást okozni. Ez részben be is vált :) 

A történet dióhéjban:

Kilenc ember a legkülönfélébb okoknál fogva úgy dönt, hogy befizet egy tíznapos gyógyüdülésre. Van, aki fogyni akar, van, aki a válságba jutott házasságát reméli helyrehozni, de olyan is akad, aki egyszerűen csak pihenni akar, kiszakadva a hétköznapok taposómalmából. Az isten háta mögötti Oltalom Háza minden tekintetben megfelelő helynek tűnik céljuk eléréséhez, hogy tudniillik tíz nap múlva felfrissülve, megújulva térjenek vissza régi életükhöz (...). 

A szereplők eleinte majdnem mind antipatikusak voltak (gondolom, a szándék ez is volt), de ahogy teltek a napok, egyre inkább együtt tudtam velük érezni. Az írónővel, akinek romantikus történeteit már nem veszik annyira, mint korábban; a lottónyertesekkel, akiknek a nyeremény csak negatívumot hozott; a gyászoló családdal -> természetesen majdnem mindenkinek van valami rejtegetett titka, hiszen nem is Moriarty lenne, ha nem így történne. 

Két nap alatt elfogyasztottam. A cselekmény csak pörög és pörög, ahogy haladunk előre, egyre inkább elgondolkodtat, hogy vajon mi is lehet a szándék az egész Oltalom Háza mögött. Az írónő nagyon ért az emberi psziché mélyének boncolgatásához. Mondhatni, kicsit olyan, mintha ő lenne az ausztrál Fredrik Bakcman. Csak egy kicsit sötétebb változatban. 

Akinek tetszett a Big Little Lies (akár a sorozat vagy a könyv), annak meleg szívvel, hideg tálcán ajánlom ezt a regényt! 

Megjegyzés: sajnálom, hogy magyarul még nem született meg az ehhez hasonló regényekhez illő címke: domestic thriller (házi/családi thriller? -> lényeg, hogy egy háztartásban élők, vagy összezárt csoportról szóló thriller)

Angol cím: Nine Perfect Strangers

Ajánlom még: Liane Moriarty: A férjem valamit titkol

                       Samantha Downing: Elbűvölő feleségem

                       Catherine Steadman: Zavaros vizek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése