2013/01/12

A Cimmeria titka...

- A sakk nem társasjáték. Sőt a sakk csak bizonyos szempontból játék, mert valójában a sakk: háború. (...) Következésképpen a sakk izgalmas. - Rámutatott az Allie kezében lévő bábura: - Az nem egy pónilovacska. Az egy huszár, amelyik gyilkol. (...) A futó. Dörzsölt és veszélyes fickó, ráadásul nagy hatalmú. Az én szememben ő a királynő rangon aluli szeretője. - Aztán a magas királyi figurát lengette meg Allie orra előtt: - A király. Majdnem mindig gyengébb, mint amilyennek gondolnád, minden bábu a táblán az ő védelmét szolgálja, miközben ő szinte soha nem segít másnak, mert ha ezt teszi, meghalhat. - Allie az állára támaszkodva figyelt. - Ez olyan mint egy Shakespeare-dráma, csak... bénább.

C. J. Daugherty: A Cimmeria titka

Mint mindenki más, én is úgy kezdtem hozzá a regényhez, hogy azt feltételeztem, ez is egy újabb fantasy kötet, amiben majd kiderül, valaki vérfarkas, vagy vámpír, esetleg varázsló... És nem! Erre szeretném felhívni mindenki figyelmét, mindenféle spoilertől mentesen, hogy egy NONFICTION könyvvel állunk szemben. Tehát minden a valóságról szól. Azonban minden biztosítva van, ami egy izgalmas, letehetetlen könyvhöz kell. :)
Kezdve: bentlakásos iskola Angliában, rejtélyek, eltűnt testvér, szerelem, barátságok, ellenségek.
Allie egy zavarodott lány, mikor megismerjük. Bátyja eltűnése után elindult a lejtőn és egyszerűen nem tud megállni. Szülei már mindent megpróbáltak annak érdekében, hogy segítsék. Végül beíratják Alliet egy nagyon különleges iskolába. Allie azt hiszi elsőre, hogy javító intézet a hozzá hasonló eltévelyedett fiataloknak. Később viszont rá kell jönnie, hogy nincs semmi keresnivalója azon a helyen. Gazdag emberek kis csemetéi járnak ebbe az iskolába, akik semmiben sem hasonlítanak a lányra. A legfurcsább pedig, hogy két fiú is közeledni próbál felé. Carter az igazi badboy típus és bajkeverő, Sylvain pedig a tipikus francia arisztokrata.
Az Éjjeli Iskola pedig egy olyan "csoport", amiről nem kérdezősködhet, nem tudhat és mindez benne van a házirendben. Akkor most hogy is van ez? Itt indul el igazán Allie története.
A Cimmeria titka új élményt hozott nekem a megszokott gimis fantasy-k világába, jobban mondva azok külvilágába. :) Öröm volt olyan könyvet olvasni, ami kicsit közelebb volt a valósághoz, mégis tele volt olyan rejtélyekkel, amik valósak. Engem a Koponyák című filmre emlékeztetett. A kedvenceim Jo, Carter és Rachel volt, viszont nem hiányozhatott a könyvből a tipikus méhkirálynő, Katie sem.
Az egyetlen zavaró tényező a fordítás volt. Előkerültek olyan lehetetlen szavak, mint: tamáskodott -> máig nem tudom, mit jelenthet és ez csak egy a sok közül. Kicsit olyan érzésem volt, mintha nagyon hű akart volna  maradni az eredeti megfogalmazáshoz, azonban egy magyar fordításnak pont az a lényege, hogy a magyar emberek számára érthető és élvezhető legyen... A hibák nélkül egy olyan friss könyv nyugszik előttünk, amire már rég szükség volt. Tessék vinni és olvasni! :) A folytatás már megjelent Angliában és Franciaországban, úgyhogy remélhetőleg rövid időn belül mi is olvashatjuk.

Kiadó: Cartaphilus
Oldalszám: 456
Kiadás ideje: 2012

Eredeti borító: ez kicsit jobban tetszik :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése