2011. április 19., kedd

A makrancos Úrnő

Katsa, a garabonc Úrnő, egyike azoknak a ritka és fura szerzeteknek, akik különös képességgel születtek. Az ő rendkívüli tehetsége a küzdelemben, a halálosztásban mutatkozott meg; nyolc éves kora óta tudja, hogy akár puszta kézzel is képes embert ölni. A király unokahúgaként kiváltságos életet élhetne, de garabonciája miatt kénytelen a király erőszakos megbízásait teljesíteni.
Amikor találkozik a szintén garabonciás harcos Po herceggel, Katsa még nem sejti, hogy élete fordulóponthoz ért.
Nem számít arra, hogy Po a barátja lesz.
Nem számít arra, hogy megtudja az igazságot a saját garabonciájáról – a legkevésbé pedig arra, hogy egy távoli földön lappangó, rettenetes titok közelébe kerül...

Kristin Cashore: Graceling - A garabonc

Egy nagyon kedves barátnőm ajánlására került a kezembe ez a könyv. Reménykedtem benne, hogy Vörös pöttyös léte nem fog bezavarni. Itt arra gondolok, hogy nem egy Twilight utánzat. És nem is volt az! A legkevésbé sem. A garabonc egy fantasy, ha nagyon szeretnénk besorolni valahová.
A színhely egy képzelt középkorias hangulatot idéző táj. Minden stimmel, hogy azt higgyük, hétköznapi táj, hétköznapi emberek. Katsa és a hozzá hasonlók mégis kilógnak a sorból. Különleges adottságaik vannak. Hősnőnk egy óvatlan mozdulattal megölhet bárkit, mivel olyan erők lakoznak benne, mint 50 harcos férfiban (ez saját hasonlat, nem a regényből való :)). Cashore in medias res-t irigyló módon belecsap a lecsóba. Ez első színben végigizgulhatjuk Katsával a küldetést, amin jár. Majd szép lassan kibontakozik elöttünk a világ, melyben a történet játszódik. A könyv elején többször tanulmányoztam a térképet, hogy nyomon követhessem Katsa útját. :)
Pongor herceg sármja és stílusa rögtön levett a lábamról. Katsa jelleme is beleillet a cselekménybe. Még Keserkék hercegnő karaktere érintett meg nagyon. A kislány, aki mindenáron harcolni akar, hogy megvédhesse magát és szeretteit. Egy szó mint száz, fantasztikus élmény volt. Köszönöm Kristin Cashore-nak és természetesen a fordítónak, aki élethűen vissza tudta adni a cselekményt.
Elvileg a közeljövőben lefordítják a folytatást és nemsokára megjelenik angolul a harmadik rész is. A következő kötet az előzményeket eleveníti fel, míg a folytatás a Graceling folytatása lesz, s Keserkék lesz a főszereplő, 16 évesen. Izgalmas lesz. :D
Csak remélni tudom, hogy mindenkinek hasonlóan boldog perceket okozott a könyvnek olvasása, mint nekem. Befejezésül még annyit: a regény befejezése fenomenális. Nem a megszokott happy end, de ez NEM spoiler, ugyanis ez nem jelent semmit. Akit érdekel, hajrá, irány a Bookline! :P

0 megjegyzés:

Ki itt belépsz... :)

Kedves Olvasóm!

Örülök, hogy meglátogattál, vagy csak idetévedtedben itt ragadtál! Olvasmányaimról, véleményeimről és a számomra kedves könyvekről olvashatsz! Jó böngészgetést! ;)

Athala

Molyolás :)

Rendszeres olvasók

Népszerű bejegyzések