2015/10/29

Hazatérés Thomas Hardy módra

Minket, férfiakat, már ilyen fából faragtak: a leghevesebb lángolás kellős közepén is engedünk egy múló szeszélynek valaki más iránt, de ettől az igaz szerelem csak erősebb lesz, mint valaha.
Hardy regényének igazi hőse tulajdonképpen maga az egdoni pusztaság, ez a vad, végeláthatatlan tájék, a hanga és a fenyér betöretlen, fenséges világa. Ennek a földnek különös, kiismerhetetlen arculata a legszélsőségesebb emberi szenvedélyek vonásait viseli, s természetszerűen válik hatalmas, tragikus indulatok színterévé. Eustacia Vye, akinek magányos alakját, mikor először pillantjuk meg, az éjféli sötétség és a pogány örömtüzek fény-árny játéka rajzolja ki a horizontra, gyűlöli az egdoni pusztát, s mindent elkövet, hogy szabaduljon innét. Szenvedélyeink váltakozása, egész karaktere mégis ezzel az időtlen pusztasággal rokon, baljós és gyönyörű figurájában mintha ennek a földnek a szelleme testesülne meg. A belőle áradó babonás erőnek válnak játékszerévé a regény szereplői, így sodródnak a sorsuk és jellemük szabta úton: ki-ki tragikus végzete, vagy boldogsága felé. 

Thomas Hardy: Hazatérés 

Néha, a sok pörgős sci-fi, fantasy és disztópia után csömört érezvén kezembe akad egy-egy régi "kincs". Így futottunk egymásba Thomas Hardy Hazatérés című regényével, amely az Egy tiszta nő után a második legkedveltebb története. Mint minden esetben, most is megkerestem az eredeti címet: The Return of the Native, amely szabad fordításban a gyökerekhez való visszatérésre utalna. Ez alapján, bár a mű központi alakjának mindenki a vad Eustaciat tartja, Clym Yeobright a történet tényleges főszereplője. De ne rohanjuk ennyire előre. :)
Eustacia Vye
A hosszú tájleírást követően - Hardy itt Edgon pusztáinak fenségességét mutatja be - szép lassan megismerkedünk a hely állandó lakóival. Feláll a konfliktus helyzet, amely egy megakadályozott esküvő miatt alakul ki. A későbbiekben kibontakozik ennek oka, illetve mi magunk gondolkodóba esünk, talán nem indokolatlanul szólt-e közbe a sors. Damon, a mérnöki végzettségű "kocsmatulajdonos" cseppet Heathcliff-i karakter a maga nyugtalan, forrongó, kissé nyers módján. Szeretné elvenni Thomasint, aki mindennek a teljes ellentéte. Bájos, gyengéd és naiv teremtés. Az ember első gondolata: teljes életképtelenség (már elnézést kérek, de mindig a bárányok jutnak az ilyen karakterekről az eszembe). Kisebb kellemetlenségek állnak csak az útjukban, no meg Eustacia, Damon korábbi és jelenlegi nagy szerelme. A táblán a figurák, mikor érkezik a hír, hazatér Clym Yeobright Párizsból. Eustacia ezt hallva, felépít magában egy elképzelt világot, hogyan szerzi meg magának az ismeretlent, aki kiragadja őt az unalomból és egyhangúságból.
Éééés útnak indul a történet. Lassan, de biztosan haladunk a végkifejletig, amely tanító szándékot is rejt magában, de a Hardy-tól megszokott csavar sem maradhat el.
Talán Thomas Hardy ismerteti leghűbben a 19. századi köznép életét és viszontagságait. Vitathatatlanul és pont. Míg Tess egy tiszta, önzetlen, ámde naiv nőt alakít (apróbb vonásaiban hasonlít Thomasinra), addig Eustacia mindennek az ellenkezője. Önző, rideg, törtető személy, akiben az olvasó nehezen találja meg az értéket, s a kedvelni valót. Damonnal a tökéletes antihősök, ám mégiscsak hősök. Hiszen emiatt az esendőség miatt láthatjuk meg bennük önmagunkat. Az embereket mindig is az előrejutás, törekvés ösztönözte. Thomas Hardy zseniálisan ábrázolja ezeket a negatív értékeket, a kapcsolatok hátulütőit és az apróbb, de jelentős problémákat, ami lehet egy elmulasztott kopogás vagy egy makacs ember haragtartása.
Őszintén: nem tudom eldönteni, melyik történet állt közelebb hozzám... Talán mégis csak Tessé, de valószínűleg a terjedelme és kidolgozottsága miatt. Hardy stílusa addigra kiforrottabbá vált, s finomabban szövi az eseményeket. Mégis, Eustacia az, aki emberibbnek tűnt számomra.
Végezetül: alig várom, hogy hozzákezdhessek az Erdőlakókhoz, bár előbb újra el kell merülnöm egy pörgősebb világban. ;)

Why is it that a woman can see from a distance what a man cannot see close?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése